BINE AȚI VENIT PE SITE-UL GROUPE RENAULT ÎN ROMÂNIA
Cheia hands-free: 20 de ani de inovație în buzunarul tău
Geamuri electrice, servodirecție, aer condiționat, cameră retrovizoare, GPS... acestea sunt doar o mică parte a invențiilor care au schimbat fața mașinilor moderne și au adus schimbări majore în viața de zi cu zi a șoferilor. Unele au contribuit la îmbunătățirea siguranței. Alțele au redefinit standardele de confort. Cheia hands-free a ușurat utilizarea mașinilor. Proiectată pentru prima dată de Renault în urmă cu 20 de ani, a devenit rapid un succes în rândul consumatorilor, în ciuda câtorva obstacole întâmpinate de-a lungul drumului. Pascaline, Head of Cross-Cutting Products la Renault Group Products, ne prezintă istoria din spatele cheii magice.
Considerată inițial un gadget demn de 007, cheia hands-free a fost adoptată treptat de producătorii din întreaga lume, devenind în cele din urmă o caracteristică standard a multor mașini. La fel ca hatchback-ul, care a fost popularizat la începutul anilor 1960, acest mic obiect – doar puțin mai mare decât un card de credit – este una dintre principalele inovații Renault care își va lăsa amprenta în istoria automobilelor.
" Această soluție inovatoare a fost concepută pentru a ușura viața clienților."
Pascaline, Head of Cross-Cutting Products at the Renault Group Products Division
O poveste a lucrurilor mici care conduc către schimbări mari!
Totul a început în 2001. Renault se pregătea să deschidă vânzările pentru Laguna II, un sedan care promitea că va întruchipa mașina „stil de viață” a secolului XXI. Cu toate acestea, designerii săi au simțit că îi lipseau câteva caracteristici inovatoare.
Cu ceva timp înainte de lansarea sa oficială, Bernard Dumondel, şeful de proiect responsabil de Laguna II, se afla într-un hotel din Luxemburg.În timp ce se îndrepta către camera sa, care se deschidea cu o cartelă magnetică –a avut o revelație: de ce să nu folosească și pentru deschiderea mașinii un card fără contact în locul cheii tradiționale? Și așa s-a născut ideea din spatele cheii hands-free. Un prototip al ideii a fost prezentat directorului de program și Comitetului Executiv al Grupului (inclusiv lui Louis Schweitzer însuși, CEO-ul Renault de atunci), care au fost cuceriți de idee. Proiectul este adoptat, iar un brevet este depus.
Bernard Dumondel, product manager pentru Laguna II, a conceput prima cheie card hands-free Renault
Lansat în 2001, Laguna II a fost primul model Renault echipat cu o cheie hands-free
După R16 TX în 1973 – prima mașină franceză cu închidere centralizată electromagnetică – și Fuego în 1982 cu revoluționara sa închidere cu telecomandă, Laguna II a devenit prima mașină produsă de un producător generalist de mașini ce putea fi închisă și deschisă de la distanță prin intermediul unei chei hands free,. Iniţial, conceptul a fost botezat VSC de la “Véhicule Sans Clé” -„vehicul fără cheie”. În următorii ani, Renault a îmbunătățit accesoriul incluzându-l pe modelele Espace și Vel Satis. Apoi a ajutat la popularizarea designului extinzându-l la întreaga sa gamă, de la Clio, la Scenic și la Megane.
Pe cea mai recentă generație de chei hands-free, mașina este deblocată când cardul este apropiat și blocată automat când cardul este îndepărtat.
Când inovația aduce tehnologia și accesibilitatea împreună
În spatele carcasei minimaliste din plastic a cheii hands-free se ascunde un nucleu electronic sofisticat. Este programat pentru a „comunica” în mod constant cu mașina cu care este asociat.
Când se apropie de vehicul, cardul este detectat de receptoaele-emițătoarele amplasate în toată mașina. Când vehiculul trimite un semnal cu o cerere de verificare a cardului, acesta emite un semnal radio care conține un cod de acces. Dacă mașina recunoaşte codul , încuietorile sunt deschise. Toată această operațiune durează doar 80 de milisecunde. Mai puțin decât este nevoie pentru a clipi! Când deținătorul cheii hands-free părăsește vehiculul, computerul interoghează semnalul la intervale regulate pentru a afla dacă se află încă în apropiere. Când cheia nu mai răspunde, computerul încuie ușile.
Incertitudine tehnică și obstacole
Inventarea cheii hands-free „a fost o provocare puternică, cu un risc destul de mare”, mărturisește Pascaline. În ciuda obținerii celor 5 stele la testele Euro NCAP, Laguna II a suferit ceva defecțiuni tehnice în lunile care au urmat lansării sale. Acesta a fost și cazul primei versiuni a cheii hands-free. Semnalul său putea fi ușor bruiat de obiectele din apropiere, cum ar fi luminile de neon din parcări. În mod clar, tehnologia de bază era, la acea vreme, încă în fazele sale incipiente. În ciuda unui caoet de sarcini aprofundat, bazat pe răspunsurile obţinute din peste 6.000 de interviuri cu clienții ceanalizau stilul de viață, obiceiurile și așteptările acestora, Renault nu mai avea timp pentru crearea de prototipuri, testarea tuturor tipurilor de utilizare și corectarea necunoscutelor.
Într-un efort concertat de a satisface clienții, inginerii și designerii Renault de atunci „au reproiectat designul de sus în jos, pentru a putea oferi o variantă mai fiabilă în timp”, adaugă Pascaline.
Pentru a preveni descărcarea bateriei cardului, inginerii Renault au ascuns în carcasă o mică cheie de contact..
Detaliu al butonului „Start”, încorporat în Laguna II. Acesta a permis șoferului să pornească vehiculul fără cheie..
Iată câteva exemple de îmbunătățiri care au fost adăugate caietului de sarcini pentru cheia hands-free. Fiecare caracteristică s-a născut dintr-o provocare pe care inginerii Renault au depășit-o cu succes:
Garanția pentru impermeabilitatea cheii hands-free. Mulți oameni aveau obiceiul nefericit de a-și uita cardurile în buzunarele pantalonilor sau jachetelor înainte de a le pune în mașina de spălat.
Carcasa mai rezistentă. Un alt obicei era că unii clienți își puneau cardul în buzunarul din spate al pantalonilor și, din neatenție, se așezau pe el.
Utilizarea computerului de bord pentru a dezactiva deblocarea de la distanță când se apropiau de mașină. Cei care și-ar păstra cardul la ei în fiecare moment, au constatat că spălarea mașinii a devenit rapid un coșmar. Fără să vrea, încuiau și descuiau vehiculul în timp ce așteptau în apropierea mașinii.
Păstrarea unei chei de contact în interiorul cardului. În cazul în care cardul nu funcționează sau dacă bateria s-a descărcat, Renault a ascuns o cheie de contact în carcasă pentru a putea fi folosită la deschiderea manuală a ușilor.
Până la patru carduri personalizate per vehicul. Deoarece este posibil să existe mai multe persoane într-o familie care folosesc aceeași mașină, Renault a ales să ofere până la patru carduri per vehicul. Fiecare card are înregistrate setări personalizate pentru proprietarul său specific (setări radio, poziția scaunului, aer condiționat etc.)
Scurtarea timpului petrecut în atelier. Pentru a economisi timpul clienților atunci când aceştia își trimit mașina la mecanic, cheia hands-free stochează informații precum numărul de serie și înregistrare al mașinii, detalii despre proprietar, echipament, kilometraj și chiar presiunea în anvelope. A devenit un fel de „pașaport auto”.
20 de ani de evoluție tehnologică
De-a lungul celor 20 de ani de la crearea sa, cheia hands-free Renault a trecut constant prin schimbări. Atât din punct de vedere al aspectului, cât mai ales al tehnologiei.
În 2001, prima versiune realizată de furnizorul de echipamente Valeo a fost cunoscută drept cardul „practic”. Oricine deținea cardul putea încuia și debloca mașina apăsând un buton situat fie pe card, fie pe mânerul ușii. Versiunea standard urma să fie folosită ca o telecomandă sau putea fi actualizată pe modul „hands free”. În interior, consola centrală avea un slot pentru card și un buton pentru pornirea motorului.
În 2007, Renault a trecut la cheia „magică”. Când are cardul, șoferul trebuie doar să apuce mânerul ușii pentru ca mașina să se deschidă. Slotul pentru card a fost scos din interior.
În 2015, Renault a lansat Espace V, un minivan care a venit echipat cu o versiune mai eficientă și reînnoită a cheii hands-free. De asemenea, avea o nouă secvență de întâmpinare cu lumini și sunete.
În 2019, termenul „mâini libere” devine cu adevărat plin de sens. Mașina încuie și descuie automat ușile atunci când cardul este apropiat sau îndepărtat.
În 2022, Noul Megane E-TECH Electric va duce experiența hands-free și mai departe. Datorită antenelor mai eficiente, deținătorul cardului este ușor de detectat, indiferent unde se află, într-o zonă de 360° în jurul vehiculului. Secvența de întâmpinare se activează pe măsură ce se apropie de vehicul, în timp ce mânerele ușii – ascunse în mod normal în caroseria mașinii – ies în exterior, iar portbagajul se deblochează automat.
Când deținătorul cheii hands-free se apropie, New Mégane E-TECH Electric activează o secvență de bun venit iluminată.
Care este viitorul cheii hands-free?
Mereu aflat în fruntea inovației tehnologice, Renault a petrecut ultimii ani depunând eforturi pentru a face cheia hands-free mai ușor de utilizat. Părțile electronice din interior au devenit și mai mici. Gama sa a fost extinsă și durata de viață a bateriei optimizată. În ceea ce privește securitatea, actualizările recente au făcut sistemul și mai greu de piratat.
Întrucât smartphone-urile sunt pe punctul de a înlocui cheile, Renault a ales să transforme smartphone-ul într-un instrument complementarfără a lăsa cheia hands-free să piardă teren. Dimpotrivă. În 2021, comenzile de echipare a vehiculelor Renault demonstrează interesul clienților față de acest accesoriu. Cheia hands-free a fost cerută pe aproximativ două din trei vehicule Renault vândute. La unele modele, precum ZOE și Espace, această rată a crescut la 100%. Pe altele precum Scenic, Captur, Kadjar, Talisman, Koleos și Arkana, a depășit 90%.
Îţi mulţumim pentru vizită, însă website-ul gruprenault.ro urmează să se închidă. Infomaţiile de pe acest website sunt disponibile pe alte platforme online:
informaţii despre proiectele şi iniţiativele de responsabilitate socială ale Dacia în România sunt disponibile pe: https://www.kilometrulbine.ro/
informaţii despre carieră, posturile disponibile, stagiile de practică, programele pentru elevi şi studenţi sunt reunite pe: https://www.cariererenaultgroup.ro/