Diversitatea, o realitate. Incluziunea, o alegere

Diversitatea, o realitate. Incluziunea, o alegere

Fiecare dintre noi este unic. Împreună alcătuim o Echipă unică și, în fiecare zi, provocăm limitele convenționale și redefinim status-quo-ul pentru a construi soluțiile de mobilitate ale viitorului.

Cum reușim asta?

Ne bazăm unii pe alții, pe experiența fiecăruia dintre cei 17.000 de colegi, pe aspirațiile și valorile lor, precum și pe pasiunea pe care o împărtășim cu toții pentru industria în care lucrăm.

 

„Provenim din culturi și educații diferite. Renault Group este prezent în 134 de țări, ceea ce îmbină o diversitate de experiențe culturale. Peste 70% din companiile prezente în România cred că motivația angajaților crește atunci când spațiul de lucru este divers și incluziv.

În cei 22 de ani de la privatizarea Dacia, business-ul s-a consolidat printr-o paletă diversă de activități și competențe în spatele cărora stau oameni atât de talentați și diferiți. Combinația aceasta ne-a condus către performanță și ne-a angajat pe termen lung într-o misiune în care toți suntem acceptați, iar oportunitățile de carieră sunt egale. Comunității noastre de peste 17.000 de colegi îi insuflăm principiile care stau la baza angajamentului nostru despre diversitate și incluziune.

Cred că exemplul companiei noastre, în care fiecare angajat este un ambasador al mărcii de succes Dacia, poate contribui la o societate mai bună, în care viitoarele generații, copiii noștri, se vor dezvolta. Modelele noastre de mașini poartă și semnătura femeilor, cu sau fără roluri de conducere, ceea ce ne poziționează drept un angajator de referință la genul feminin.”

SIMONA POPOVICI, DIRECTOR RESURSE UMANE RENAULT GROUP ROMANIA

 

În Renault Group România ne bucurăm să avem alături de noi colegi de 19 naționalități, din 5 generații diferite, în proporție de 32% femei, cu toții „dând viață” întregului spectru de meserii ce implică producția unui automobil.

Ambiția noastră este aceea de a garanta un mediu de lucru incluziv, în care fiecare dintre colegii noștri să se simtă în siguranță, respectat și încurajat să își exprime unicitatea. Mai mult decât atât, ne dorim să creăm un mediu de lucru și o echipă care să reflecte comunitatea în care activăm și clienții pe care îi deservim.

Primul pas în acest demers este ca Renault Group România să își consolideze poziția de angajator din industria auto de referință pentru femei.

Diversitatea și incluziunea sunt o parte fundamentală a strategiei noastre, acestea fiind motorul inovației, al angajamentului și al sentimentului de conectare și apartenență.

Știm că orice strategie rămâne doar pe hârtie atâta timp cât ea nu se transformă în obiceiuri zilnice ale tuturor membrilor echipei și de aceea am alcătuit un set de principii care să stea la baza tuturor interacțiunilor noastre:

Astfel vom contribui cu toții la crearea unei culturi organizaționale a diversității și incluziunii, bazată pe respect reciproc, încredere, recunoașterea și valorificarea diferențelor și aptitudinilor individuale.

Într-o industrie în care status quo-ul este provocat în fiecare zi, performanța nu poate fi atinsă decât atunci când fiecare membru al echipei este încurajat să își exprime ideile inovatoare cu încredere. Este important pentru noi să creăm acel mediu în care fiecare individ se simte respectat, ascultat și apreciat pentru unicitatea lui și are acces la toate levierele de care are nevoie pentru a-și îndeplini propriile obiective de carieră.

De aceea promovăm un loc de muncă deschis, care să reflecte diversitatea comunității în mijlocul căreia ne desfășurăm activitatea, în care toți colegii se simt in siguranță, incluși și valorizați.

 

„Într-un mediu de lucru în care domină diversitatea se naște inovația. La Dacia și în toate activitățile pe care Grupul le are în România formăm echipe de oameni atât de diferiți. Din bogăția aceasta de talente, puncte de vedere și perspective diferite, se nasc produsele noastre care fac înconjurul lumii. Fie că ne diferențiem prin vârstă, etnie, cadru social, religie, naționalitate, orientări, educație, abilități, reușim împreună să ne dezvoltăm și să performăm pentru a ne satisface clienții.

Am alături de mine în board 5 femei remarcabile. Lor li se adaugă alte 5.500 în întreaga companie, de la designerul care desenează modelul de mașină, inginera care îl concepe, operatoarea din producție, până la cea care promovează și vinde produsul. Decizia de achiziție a unei mașini este influențată într-o proporție de 60% de femei. Iată, un motiv în plus, în industria în care activăm, să le recunoaștem și să le celebrăm contribuția.”

MIHAI BORDEANU, MANAGING DIRECTOR DACIA BRAND SOUTH EASTERN EUROPE ȘI COUNTRY HEAD ROMANIA

 

În lumea Renault Group, meseriile nu au gen 

Iar acest fapt este demonstrat în fiecare zi de cele peste 5.500 de colege ale noastre.

Iar acesta este doar începutul. Ambiția noastră este să integrăm și să valorizăm și mai mult femeile și să creăm mediul în care acestea să își găsească locul potrivit, să fie încurajate să își construiască succesul, oferindu-le mijloacele necesare să se dezvolte și să evolueze.

Pentru a reafirma obiectivul companiei de a crea un mediu incluziv care facilitează integrarea și dezvoltarea tuturor angajaților,  Renault Group România a semnat Carta Diversității.

 

„Astăzi, societatea românească are nevoie, mai mult ca oricând, de o doză mai mare de diversitate „practică”. Și esențială mi se pare experiența nemijlocită a diversității și valorificarea ei în concret.

Carta Diversității este un demers care translatează diversitatea din abstract în concret și s-a dovedit a fi, la nivel european, unul dintre cele mai eficiente instrumente de recunoaștere și valorizare a diversității și egalității de șanse.

Prin semnarea și asumarea acesteia, diversitatea dobândește dimensiuni practice și devine parte integrantă din cultura organizațională a organizației semnatare. Felicit Grupul Renault pentru deschiderea de a sprijini acest demers și implicit pentru contribuția adusă la consolidarea unei culturi a dialogului și tolerantei, atât de necesară în societatea românească de azi.”

DANA OANCEA, PROJECT MANAGER AL CARTEI DIVERSITĂȚII DIN ROMÂNIA

 

Nediscriminarea și egalitatea de șanse se află printre prioritățile Uniunii Europene. În 2010, Comisia Europeană a lansat o Platformă Europeană a Cartelor Diversității, cu scopul de a sprijini dezvoltarea și schimbul de bune practici între statele membre. Platforma permite semnatarilor să se întâlnească, la intervale regulate, pentru a împărtăși experiențele lor și pentru a dezvolta instrumente comune de lucru. Platforma reunește astăzi peste 12.000 de semnatari din 26 state membre care și-au asumat principiile Cartei la nivel național. Peste 16 milioane de angajați beneficiază deja de angajamentul voluntar al companiilor și instituțiilor semnatare în domeniul managementului diversității.