În cadrul parteneriatul cu Fundația Principesa Margareta a României, Groupe Renault România a susținut programul Tinere Talente care și-a propus în anul 2017 să încurajeze tinerii bursieri să transpună emoțional munca celor 3800 de angajați din Uzina Mecanica și Sașiuri Dacia, cea mai complexă uzină Groupe Renault la nivel mondial.

Practic, talentații bursieri au fost în vizită la uzina din Mioveni și li s-a dat mână liberă să conceapă arta lor inspirați fiind de ceea ce au văzut în mediul industrial. Au putut solicita piese, au discut cu angajații, au pus întrebări, au beneficiat de mentorship din partea Ralucăi Panțiș – designer auto Groupe Renault România, au măsurat, au desenat, au schițat și reinterpretat, iar ceea ce a ieșit a fost o instalație de artă vernisată la finalul lunii noiembrie, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria. Compusă din trei opere: Motorul Inimă, Balerina, Spina, instalația face parte din campania Uzina Inspiră Pasiune care traduce și promovează pasiunea inovativă a artiștilor români din diverse domenii ale artei.

 

Motorul Inima

Inima este „motorul” vieții. Un cord pompează de aproape 100 de mii de ori pe zi, de 35 de milioane de ori pe an și de 25 de miliarde de ori într-o viață. La fel, un motor „sănătos” poate realiza 5000 de rotații pe minut, 300 de mii pe oră și peste 25 de milioane de rotații într-un an. Instalația reprezintă cel mai important mecanism al vieții și al mișcării: inima prezentată ca un motor, un motor prezentat ca o inimă.

Balerina

Axul cu came, biela, diferite suruburi si componente ale motorului se intalnesc si creeaza o balerina in plina miscare. Piesele au fost taiate, decupate, curbate si indoite, pentru a obtine o silueta care exprima, in egala masura, forta si eleganta.

Spina

In limba latină, spina înseamnă coloană vertebrală. Lucrarea unește 500 de biele care reprezintă angajații fabricii și este o coloană dublă, fiecare ax simbolizând una dintre cele doua companii: Dacia și Renault.