• Diana

TOT CEEA CE MĂ ÎNCONJOARĂ MĂ INSPIRĂ

 

În cadrul expoziției “Identități”, de la Elite Art Gallery București, evenimentul de debut al artiștilor în arte vizuale și muzică care au fost selectați ca bursieri Tinere Talente, program susținut de Groupe Renault România și gândit de Fundația Principesa Margareta a României, am putut vedea o serie de tablouri incredibile, care ne-au atras atenția. Astfel, la finalul vernisajului, am dorit să o cunoaștem mai bine pe Diana-Damaris Cristurean, cea care a semnat o parte dintre aceste lucrări.

A participat deja la multe concursuri naționale și internaționale, unde a obținut premiile I și II, iar o mare realizare pentru Diana este faptul că a publicat anul trecut o serie de  lucrări grafice cu subiect anatomic uman într-o carte de medicină. Ca busier, va participa la stagii de pregătire, concursuri și festivaluri de artă, unde vrea să acumuleze experiență în ceea ce privește pictura murală. În prezent, studiază în Cluj-Napoca, la Liceul de Arte Vizuale ‘Romulus Ladea’ din Cluj-Napoca, pictură de șevalet.

Dacă la 18 ani creează ceea ce creează, ne întrebăm unde va ajunge peste câțiva ani. Dar să ne bucurăm că am descoperit-o și că este doar unul dintre cei 30 de tineri talentați selectați în acest an în programul de mentorship și burse. I-am pus câteva întrebări și abia așteptăm să îi urmărim evoluția și s-o ajutăm să-și crească visul de a deveni un mare artist.

Diana, când și cum te-ai apucat de desen?
La școala am desenat prima data, la începutul claselor primare.

Cine te inspiră în povestea asta?
Mentorul care m-a ghidat este Radu George Caravateanu, tot el m-a îndrumat către pictură.

Cât pictezi într-o zi?
După școală pictez în jur de 5-6 ore pe zi timp de trei zile/ săptămână la Cercul de Grafică de la Palatul Copiilor Cluj-Napoca, iar la școală în jur de 4 ore pe zi timp de 2 zile, când am atelier. Bineînțeles, mai țin cont și de pauze.

Cum ai aflat de Tinere Talente și cât de greu a fost să obții această bursă?
Am aflat de program de la mama unei prietene. Nu consider că a fost grea obținerea bursei, doar a fost lung timpul de așteptare și așa au crescut și emoțiile.

Pe cine ai sunat prima oară când ai aflat că ai obținut un loc în program?
Pe sora mea.

Care sunt așteptările tale acum, la început de Tinere Talente?
Vreau să învăț cât mai mult de la cei din jurul meu, respectiv mentorii cu care mă voi întâlni în fiecare lună. Acest program îmi oferă oportunitatea de a avea experiențe noi și a deveni cunoscută.

Vorbește-mi un pic, te rog, despre lucrările expuse în cadrul vernisajului Identități de tine – mai ales despre cele trei Falsuri, care ne-au atras atenția în mod special.

‘Troglodiți care mănâncă șerpi’ reprezintă lupta dintre bine și rău, troglodiții mâncând răul. Trăiesc într-o ruină, unde sursa de lumina vine din două părți.

‘Zotman cu pata roz’ reprezintă omul înțelept care se remarcă prin caracterul diferit față de societatea contemporană.

‘Fals I’, ’Fals II’, respectiv ‘Fals III’ reprezintă un obiect care se întâmplă să aibă formă umană, acesta fiind din ce în ce mai tensionat până când ajunge în momentul în care clachează.

În acest an, Groupe Renault România și Tinere Talente pregătesc un proiect spectaculos, care implică a duce arta voastră în mediul industrial, sub umbrela campaniei Uzina inspiră pasiune. Cum ți se pare această idee ? Ce crezi că vei găsi/ întâlni în Uzina Dacia?
Ideea e absolut superbă, sunt convinsă că voi întâlni o altă lume și abia aștept.

Ai mai fost vreodată într-o uzină?
Nu, nu am fost niciodată.

Crezi că mediul industrial te-ar putea inspira în ceea ce creezi?
Sunt convinsă de asta: tot ceea ce mă înconjoară mă inspiră.

Care este visul cel mai mare pe care îl ai în acest punct pentru viața ta de artist?
Visul meu cel mai mare e acela de a ajunge un mare pictor - intrarea în Istoria Artei.

Ce artiști contemporani îți plac?
Denis Sarazhin.

Daca ai alege o culoare pentru tot restul vieții, care ar fi aceea?
Nu aș alege o singură culoare pentru tot restul vieții fiindcă m-aș plictisi.