• MARIUS

Marius Furceanu (30 de ani) iubește alergarea de anduranță, bicicleta, pictura și fotografia. Pictează și face schițe in creion și cărbune de la vârsta de la 6 ani – tot atunci, coordonatorul lui i-a declarat o vârstă mai înaintată pentru a putea fi înscris într-un concurs. Tot universul lui se învârte în jurul artei vizuale: fotografiază oameni, spații, impresii, e atașat de străduțele liniștite din cartierul Primăverii, iar Club Fabrica rămâne unul dintre locurile preferate din București.

Marius este angajat la Groupe Renault România de aproape 3 ani de zile. A terminat Facultatatea de Matematică-Informatică, iar în cadrul Customer & Market Intelligence Center (Renault Services Roumanie) ocupă funcția de grafician. Am putea continua descrierea lui la infinit (cât de multe lucruri face!), însă ne oprim asupra unui nou subiect pentru care suntem bucuroși și mândri că face parte din echipa noastră: el a fost unul dintre voluntarii 8 ore peste program pentru o cauză bună, proiect organizat de Fundația Comunitară București în weekendul ce tocmai s-a încheiat. Specialiști în branding, marketing, comunicare, design, copywriting, PR sau social media au donat o seară din timpul lor cu ceea ce au mai de valoare: experiența lor profesională. Strategiile, ideile, munca voluntarilor au rezolvat problemele unui număr de 15 teme punctuale propuse de organizații non-profit și grupuri de inițiativă civică din București. L-am întrebat pe Marius cum a fost întreaga experiență și iată ce ne-a răspuns:

Ți-ai donat o noapte pentru programul 8 HOURS OVERTIME FOR A GOOD CAUSE. Cum a fost întreaga experiență?

Am donat o noapte de nesomn pentru o cauză bună. Acest lucru a însemnat că după programul de lucru de la birou să plec direct spre locul desfășurării evenimentului. Aveam o durere de cap care m-a bântuit toata ziua, însă energia și oamenii faini de acolo m-au făcut sa uit de tot și să îmi revin. Pe lângă cele 8 ore menționate au mai fost și două întâlniri cu echipa pentru a ne cunoaște mai bine.

 

Cum ai aflat de program și în ce a constat mai exact?

Auzisem despre proiect de la viitoarea mea soție care participase ca voluntar la edițiile trecute. Mi-a plăcut tare mult ideea și anul acesta mi-am propus să facem împreună parte din poveste. Am aplicat pentru a lucra pentru 3 proiecte care se mulau cel mai bine pe cunoștințele mele. Printre acestea a fost și "Grupul de inițiativă civică Cișmigiu", care avea nevoie în primul rând de o identitate vizuală nouă și de o serie de ilustrații conform descrierii din formular. Pentru a diversifica, am bifat și opțiunea de Project Manager. Cei de la Fundația Comunitară București au ales să îmi dea frâiele și  m-au numit PM.

Rolul meu a fost să mă întâlnesc cu beneficiarii direcți (Alex, Matei și Rodica) pentru a ne cunoaște și pentru a-mi povesti mai pe larg despre organizația lor. Am construit împreună brief-ul care trebuia să ajungă la voluntari, am stabilit o întâlnire cu toată echipa înainte de eveniment și sunt sigur că am reușit să construim cu toții o echipă foarte unită și implicată.

 

Și în noaptea propriu-zisă?

În ziua evenimentului, după o scurtă discuție legată de punctele cheie pe care vrem să le atingem în decursul celor 8 ore, ne-am împărțit pe task-uri, în funcție de specializarea fiecăruia. Eu am ales să mă ocup de ilustrații. Până la final am reușit să creionăm câteva propuneri de logo, am terminat ilustrațiile de care aveau nevoie pentru noul site, o strategie de comunicare online și să închegăm câteva texte - tot pentru noul site. Am pus totul într-o prezentare și spre dimineață am arătat tuturor propunerile noastre care au fost foarte apreciate.

 

Specialiști în branding, marketing, comunicare, design, copywriting, PR sau social media au rezolvat cele 15 teme punctuale propuse de organizații non-profit și grupuri de inițiativă civică din București. Ați reușit să vă uniți skill-urile și să vorbiți aceeași limbă pentru soluționarea problemelor?

Am reușit să facem acest lucru și asta mă bucură mult. Îmi place să cred ca am avut și eu un rol în coagularea echipei și totul a ieșit mult mai bine decât ne așteptam. Ne-am apropiat atât de tare încât ne-am permis și câteva glume unii cu alții, deși ne mai văzusem doar o dată înaintea evenimentului. Miracul este că această colaborare nu s-a oprit la finalul celor 8 ore. Plănuim să ducem la bun sfârșit ce ne-am propus și în afara evenimentului.

Este prima ta acțiune de voluntariat sau ai mai fost/ ești implicat și în alte activități similare?

Fac voluntariat de mai bine de 10 ani și n-am de gând să mă opresc aici. Am activat în mai multe organizații și am încercat de fiecare dată să mă implic 100% pentru cauză. Motto-ul după care mă ghidez de multe ori este “Nu poţi lăsa urme în nisip atâta timp cât stai jos.” (Nelson Rockefeller) și de aceea aleg să acționez.

 

De ce ai sfătui pe cineva să salveze o noapte albă pentru comunități de nevoi ? Face asta un somn ulterior mai odihnitor?

Îi sfătuiesc să aplice fără ezitare. Cu siguranță somnul de după eveniment e foarte bun. Chiar dacă am dormit doar 4 ore după eveniment pentru că a doua zi am fost fotograf la un târg de biciclete, pot spune că au fost printre cele mai odihnitoare 4 ore dormite vreodată. Intâlnești oameni cu care poate nu ai interacționa în alte circumstanțe, ajuți, îți faci prieteni noi sau te revezi cu cei vechi, pui umărul la schimbarea lumii în bine. Nu aveți nimic de pierdut! Aveți doar de câștigat!

 

Care sunt trei impresii sau concluzii pe care le-ai tras în urma lucrului în echipă alături de atâția specialiști?

E un sentiment ciudat și foarte fain în același timp să fii cu oameni care vorbesc aceeași limbă cu tine. Oriunde te întorceai aveai ce să vorbești cu persoana de lângă tine, iar faptul că ne-am adunat pentru a face bine e minunat.