La Gaudeamus s-a simțit “Parfum de carte”

  • S-a încheiat cel de-a nouălea an de parteneriat între Dacia și Târgul Internațional Gaudeamus, care a avut în perioada 19 – 23 noiembrie 2014, la Romexpo – Pavilionul Central, cu un număr record de 117.000 de vizitatori.

    La standul Dacia au avut loc o serie de evenimente, lansări și activități desfășurate sub conceptul “Parfum de carte”. Ideea campaniei din această ediție a venit de la ritualul cititorilor de a mirosi cărțile imediat ce le deschid. Prin urmare, în zilele târgului, la standul Dacia s-au putut asocia diferite titluri de cărți cu parfumuri care s-au pulverizat din sticluțe pe blottere, exact ca într-o parfumerie. Astfel, dacă participanții au asociat corect aroma de iarbă pentru coperta “Amintiri din copilarie”, scorțișoara pentru “Poveste de Crăciun”, vanilia pentru “Hansel si Gretel”, ceaiul pentru “Alice în țara minunilor” sau cocosul pentru “Robinson Crusoe”, au primit automat un odorizant de mașină inspirat din povești dragi. Mai mult, pe spatele fiecărui odorizant se află un QR Code și un link pe care, accesându-le, se poate asculta o mini bibliotecă de audiobook-uri. Titluri traduse în română și lecturate de voci cunoscute precum Marius Manole, Gabriel Liiceanu sau Rodica Mandache. Altfel spus, cu odorizantele oferite la Gaudeamus de Dacia, cărțile se ascultă și se miros la volanul mașinii.

    Linia campaniei a fost declinată și în social media, prin diverse concursuri desfășurate pe pagina de facebook Dacia și pe site-ul daciagroup.com, unde participanții au fost premiați cu Kindle-uri și pachete de cărți oferite de partenerul în lecturi, ceai și muzică, Cărturești.

    Conceptul “Parfum de carte” a fost întregit de un film realizat de compania auto pentru a prezenta publicului larg cum se realizează testele de miros (odor) de către echipele de paneliști ai Dacia. Din 2009, o echipă de angajați special formați în analiza mirosurilor din habitaclul unui vehicul efectuează teste și analize pentru a imbunătăți calitatea produselor Dacia și a oferi pasagerilor o ambianță plăcută la bordul vehiculelor din gama Dacia. Filmul poate fi vizionat aici:

     

     

    Pe lângă activitatea continuă legată de “Parfum de carte”, apreciată și încercată de un număr mare de vizitatori, ziua de vineri a fost dedicată exclusiv celor mici. Dată fiind puternica legătură pe care Dacia o are cu francofonia, ziua de 21 noiembrie a început la standul producătorului auto cu un moment artistic de muzica africană asigurat de Centrul Cultural Francofon din Buzău. Copiii au pus la cale un flash mob și, ulterior, au cântat la instrumente africane în cadrul workshop-urilor organizate în stand. După încheierea workshop-urilor, cei mici au fost ținuți în priză de un alt program special gândit pentru ei: Fabrica de Arome, atelier powered by Fun Science, în care copiii au descoperit cât de interesantă este știința. Experimente, reacții, tranformări, toate acestea i-au captivat pe micii chimiști și i-au făcut să afirme în unanimitate la finalul workshop-ului că, atunci când vor crește, vor să devină savanți, profesori sau inventatori.

    Sâmbătă, 22 noiembrie, a fost desemnată ziua lansărilor la standul Dacia. Fie că vorbim de cel de-al IV-lea volum al cărții „ Povestea trecătorilor din Bucureşti”, de cartea „Educaţie şi leadership. Realităţi şi experienţe româneşti de Mariana Nicolae (Academia de Studii Economice) sau de „Medaliile succesului. Marele muzeu al cărţii.Volumul III”, de Georgeta Pânişoară și Ion-Ovidiu Pânişoară (editurile Polirom şi Cartea Românească), de-a lungul zilei au fost cozi la autografe, cărți noi apărute, cumpărate sau dezbătute, iar cititorii au pus întrebări pe fiecare domeniu de interes în parte.

    Ultima zi a târgului, duminică, 23 noiembrie, a fost și cea mai încărcată din tot programul. Ca oricare zi finală, și aceasta a avut multe activități diverse și premii de tot felul. În această notă, 26 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional”, au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România şi Automobile Dacia pentru rezultatele obținute.

    Tot în cadrul standului Dacia, a avut loc și prezentarea Listei Goncourt - Alegerea Studenților Români, un eveniment organizat de Institutul Francez. Volumul câștigător, anunțat de Denisa Comănescu, președintele juriului, a fost "Meursault, contre-enquete", de Kamel Daoud.

    Însă, de departe, cel mai important moment al zilei de duminică a fost extragerea la tombola Gaudeamus, unde Premiul cel Mare a constat într-un vehicul Dacia Logan 10 ani, oferit cadou de Dacia și câștigat de către domnul Nicolaie Istode.

    Dacia se bucură să fie susținătorul acestui eveniment de atâtea ediții și crede cu tărie că una dintre cele mai puternice direcții prin care se pot construi caractere coerente este lectura.