Groupe Renault România susține Premiul Goncourt – Alegerea României 2018

  • Groupe Renault România a fost și în acest an partenerul Premiului Goncourt – Alegerea României.

    Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013 și implică studenții facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități din țară (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara). Timp de două luni, aceștia citesc, analizează și dezbat toate cele 15 volume din Lista Goncourt. În cei cinci ani de existență, Premiul Goncourt – Alegerea României a consolidat cooperarea între universitățile participante, a contribuit la afirmarea unor voci critice noi, specializate în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, și a crescut vizibilitatea acestora din urmă în rândul publicului tânăr.

    Laureatul celei de a 6-a ediţii a Premiului Goncourt – Alegerea României este romanul ”Ça raconte Sarah” (Asta vorbeşte despre Sarah) de Pauline Delabroy-Allard, apărut la Editions de minuit în 2018.

    Numele cărţii laureate a ediţiei 2018 a acestui proiect popular a fost anunțat joi, 1 noiembrie, cu ocazia unei conferințe de presă organizate la Institutul Francez din București. Evenimentul a fost prezidat de doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, în prezența doamnei Adina Ionescu, Director de comunicare şi Corporate Social Responsability, Groupe Renault România, a doamnei Hélène Roos, Consiliera pentru Cooperare şi Acţiune culturală la Ambasada Franţei şi Directoarea Institutului Francez din România, a domnului François-Henri Désérable – preşedintele de onoare al juriului din partea Franţei, laureatul  Premiului Goncourt – Alegerea României 2017 pentru romanul său „Un anume domn Piekielny” –  a  doamnei Simona Sora, scriitoare şi preşedinta de onoare a juriului din partea României și a doamnei Despina Jderu, reprezentanta juriului studenţesc.