« Avem prevazute investitii importante intre 2019 si 2021 »

« Avem prevazute investitii importante intre 2019 si 2021 »

Care este cifra de afaceri a companiei Automobile Dacia în anul 2018 ?

Cifra de afaceri a fost în creștere cu 6,8% față de 2017. In 2018 Dacia a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 5,3 miliarde de euro (24,7 miliarde lei).

Contribuția vânzărilor de autovehicule și de componente auto la realizarea cifrei de afaceri a fost de 92,5% din totalul cifrei de afaceri, în creștere față de anul 2017 datorita unui mix model si versiuni foarte bun.

 

Se menține creșterea profitului și in 2018 ? 

În 2018, rezultatul înainte de impozit s-a ridicat la 174,7 milioane de euro profit (813 milioane lei), în creștere cu 47,7% față de 2017. 

 

Care a fost contribuția exportului la aceasta creștere? 

În creștere cu 5,7% față de 2017, vânzările in afara României (la export si in Uniunea Europeana) ale vehiculelor și ale componentelor auto rămân la un nivel ridicat din totalul vânzărilor Dacia (87,9%).

Aceasta evoluție arata ca vehiculele marca Dacia sunt foarte apreciate si solicitate atât in Europa cat si pe alte continente. Exportul ramane o prioritate, pentru ca ne dorim sa răspundem cat mai bine solicitărilor clienților noștri. In acelasi timp, avand o uzina care produce aici, in Romania, este important să aibă o piață locală puternică, unde să vândă o parte din producție.

 

Ce a condus la această creștere? 

Este important ca profitul să vină din exploatare, pentru că aceasta arată rentabilitatea operațiunilor curente si ca resursele companiei au fost utilizate eficient. În 2018, profitul din exploatare a urmat tendința cifrei de afaceri fiind cu 217,9 milioane de lei mai mare decât cel din 2017, deci creșterea de business explica in cea mai mare parte aceasta evoluție favorabila.

O altă explicație a rezultatului din 2018 este obtinerea unui rezultat financiar pozitiv, in suma de 5,6 milioane lei, comparativ cu rezultatul financiar al anului 2017, cand a fost inregistrata pierdere financiara in suma de 38,9 milioane lei. Rezultatul financiar favorabil al anului 2018 s-a datorat pe de o parte cresterii veniturilor financiare (in cea mai mare parte din dobanzile incasate) si diminuarii cheltuielilor financiare (diferentele de curs valuatar) pe de alta parte.

 

La ce nivel se ridica cifra de afaceri a Groupe Renault Romania?

Pentru 2018, Groupe Renault România a avut o cifră de afaceri consolidata de 6 miliarde de euro. 

 

Investițiile au continuat, atât la Dacia, cât și la nivelul grupului. Care este valoarea acestora ? 

Cumulând, din anul 2000, investițiile realizate de către Grupul Renault în România se ridică la 3,0 miliarde de euro. Vorbim atât de investiții în noile noastre produse (mașini, motoare, cutii de viteze etc.), cât și de investiții în optimizarea procesului de producție (condiții sociale, automatizare, calitate, reducere de costuri si integrarea de noi tehnologii).

 

Dar cele viitoare?

Pentru a raspunde cererii clientilor nostri, capacitatea de productie a Uzinei Vehicule Dacia va creste pana in 2020 de la 350.000 de vehicule/an la 406.000 vehicule/an.

 

Aveți o estimare a cifrei de afaceri pentru 2019?

In general, nu le facem publice. Acestea depind de factori in continua evolutie. Ne dorim să păstrăm  dinamica activităților la nivelul tuturor activitatilor Groupe Renault Romania, dar mai ales competitivitatea pe termen lung a acestora.