HYVIA: COLABORAREA DINTRE RENAULT GROUP ȘI PLUG POWER DESCHIDE CALEA ÎN EUROPA CĂTRE UN ECOSISTEM COMPLEX FORMAT DIN AUTOUTILITARE ALIMENTATE CU CELULE DE COMBUSTIBIL, HIDROGEN VERDE ȘI STAȚII DE ALIMENTARE

  • HYVIA este prima companie de pe piață care va oferi soluții la cheie de mobilitate cu hidrogen: vehicule comerciale ușoare propulsate cu celule de combustibil, stații de încărcare, servicii de furnizare de hidrogen fără carbon, întreținere și gestionare a flotelor.
  • Compania mixtă va funcționa în patru locații din Franța.
  • HYVIA intenționează să contribuie la decarbonizarea mobilității în Europa, poziționând Franța drept lider industrial, comercial și tehnologic.

 

Boulogne-Billancourt, 3 iunie 2021. Renault Group, jucător important în industria auto, și Plug Power Inc. (NASDAQ: PLUG), lider mondial în soluții de hidrogen la cheie, lansează astăzi HYVIA, așa cum a fost dezvăluit inițial pe 12 ianuarie 2021. Compania este deținută în mod egal de ambii parteneri și se bazează pe o guvernanță echilibrată. HYVIA va fi prezidată de David Holderbach, care are o experiență de peste 20 de ani în funcțiuni strategice și vânzări de produse la nivel internațional, în cadrul Renault Group.

Numele HYVIA vine din alăturarea lui „HY”, pentru hidrogen și a cuvântului latin „VIA”, care inseamnă drum, întruchipând ambiția de a deschide o nouă cale spre mobilitatea cu emisii reduse de carbon. Vehiculele comerciale precum LCV-urile necesită o autonomie mai mare și un timp de alimentare mai scurt, cerințe operaționale pentru care celulele de combustibil cu hidrogen reprezinta soluția energetică cea mai eficientă.

 

Activitățile HYVIA vor fi desfășurate din locațiile Renault existente în Franța:

1. Sediul central al companiei, precum și echipele de cercetare și dezvoltare vor fi situate la Villiers-Saint-Frédéric, împreună cu centrul de inginerie și dezvoltare a vehiculelor utilitare ușoare pentru Renault Group, pentru a maximiza sinergia între echipe.

2. Echipele de proces, producție și logistică vor avea sediul în Flins, ca parte a proiectului Re-Factory și vor începe asamblarea celulelor de combustibil și a stațiilor de reîncărcare până la sfârșitul anului 2021.

3. Primele vehicule, bazate pe modelul Renault Master, vor fi asamblate la uzina Batilly.

4. Integrarea celulelor de combustibil va fi realizată de PVI, filială a Grupului Renault începând cu 2017, situată în Gretz-Armainvilliers.

 

Tehnologia integrată de hidrogen HYVIA completează tehnologia Renault E-TECH, mărind autonomia vehiculului la 500 km, cu un timp de reîncărcare rapidă de 3 minute. Aceste avantaje sunt deosebit de potrivite pentru utilizările vehiculelor utilitare ușoare, abordând în același timp provocările de reglementare ale depoluării centrelor orașelor.

 

Primele trei vehicule cu celule de combustibil introduse pe piață de HYVIA se vor baza pe platforma Renault Master, vor fi disponibile în Europa până la sfârșitul anului 2021 și vor fi însoțite de implementarea stațiilor de încărcare și furnizarea de hidrogen verde:

- Transportul mărfurilor: versiunea furgonetă și versiunea cabină șasiu pentru volume mari.

- Transport de persoane: versiunea autobuz urban.

 

„În calitate de pionier în energii noi și lider european în vehiculele utilitare ușoare electrice, Renault Group își urmărește obiectivul de a avea cel mai verde mix de pe piață până în 2030 odată cu crearea HYVIA. Această companie mixtă integrează întregul ecosistem de mobilitate a hidrogenului într-un mod unic, de la vehicul, la infrastructură și servicii la cheie pentru clienți. Dezvoltarea acestei tehnologii de vârf ne va permite să ne consolidăm baza industrială și să stabilim noi activități generatoare de valoare în Franța, în acest segment promițător ”, a declarat Luca de Meo, CEO Renault Group.

 

„Plug Power este lider în soluțiile care deservesc ecosistemul hidrogenului, cu 40.000 de sisteme de celule de combustibil instalate, 110 stații de încărcare capabile să distribuie peste 40 de tone de hidrogen pe zi. Plug Power este lider tehnologic în soluțiile de hidrogen verde prin electroliză. Cu HYVIA , aducem mobilitatea hidrogenului în Franța și Europa ”, a declarat Andrew Marsh, CEO Plug Power.

„Renault este pionier în domeniul hidrogenului din 2014, cu peste o sută de vehicule utilitare ușoare pe șosele. Suntem încântați să ne unim forțele cu Plug Power prin abordarea soluțiilor sale integrate către hidrogenul verde. HYVIA deschide acum o nouă cale spre depoluare cu o ofertă completă de soluții de hidrogen. Se bazează pe abilitățile complementare ale Renault Group și Plug Power și va viza o cotă de piață de 30% în vehiculele comerciale ușoare alimentate cu hidrogen în Europa până în 2030 ”, a spus David Holderbach, CEO HYVIA.

****

Născut în 1971 la Valence (Franța), David Holderbach a absolvit ingineria aerospațială la Universitatea de Stat din Arizona. Și-a început cariera la Renault în 1996 ca Thermal Comfort Manager înainte de a se alătura în 2002 departamentului Auto Chassis International (ACI, Renault Group) ca inginer de proiect, iar apoi ca Manager la ACI Japonia. În 2006, s-a alăturat companiei Nissan ca Program Manager pe platforma D, iar în 2009 s-a întors la Renault Group, unde a condus echipa responsabilă de sinergiile de produse. În 2010, David a fost numit Segment Chief Product Specialist pentru gama Global Access. Trei ani mai târziu, a devenit Program Director, în regiunea America, avand biroul în Brazilia. În septembrie 2018, s-a întors în Europa ca After Sales Europe Project Director și apoi a devenit After-Sales Director of Renault Benelux, unde a finalizat fuziunea dintre serviciile Post-Vânzare și Calitate.

Începând cu 3 iunie 2021, David este președinte al companiei mixte HYVIA creată între Renault Group și Plug Power, care conduce calea către un ecosistem complex de tehnologii și servicii pentru o mobilitate bazată pe hidrogen și zero emisii de carbon.

****

Despre Renault Group

Renault Group se află în fruntea unei mobilități care se reinventează. Întărit de alianța cu Nissan și Mitsubishi Motors și de expertiza sa unică în electrificare, Renault Group cuprinde 5 mărci complementare - Renault, Dacia, LADA, Alpine și Mobilize - oferind clienților săi soluții de mobilitate durabile și inovatoare. Prezent în peste 130 de țări, Renault Group a vândut 2,9 milioane de vehicule în 2020. Are peste 170.000 de angajati care își asumă această misiune în fiecare zi, astfel încât mobilitatea să apropie oamenii. Gata să facă față provocărilor atât pe drum, cât și pe circuit, Renault Group se angajează într-o transformare ambițioasă care va genera valoare suplimentară: dezvoltarea de noi tehnologii și servicii,  o nouă gamă de vehicule și mai competitive, echilibrate și electrificate. În conformitate cu provocările de mediu, ambiția Renault Group este de a atinge zero emisii de dioxid de carbon în Europa până în 2050. 

https://www.renaultgroup.com/en/

Despre Plug Power

Plug Power dezvoltă economia hidrogenului ca un furnizor global de soluții complete cu celule de combustibil cu hidrogen. Plug Power a dezvoltat peste 40.000 de astfel de sisteme, a proiectat și a construit 110 stații de alimentare care distribuie zilnic peste 40 de tone de hidrogen și este lider tehnologic în soluțiile de hidrogen verde prin electroliză. Prezent în Europa de mai bine de 10 ani, Plug Power are referințe semnificative în mobilitatea hidrogenului în industrii cheie din Europa, clienți de logistică și producători de vehicule. Plug Power a instalat mai multe electrolizatoare cu tehnologie PEM în Germania, Franța, Olanda și Portugalia. Compania a implementat mai multe sisteme de celule de combustibil pentru electromobilitate decât oricine altcineva din lume. Ne considerăm o companie cu adevărat transatlantică.

https://www.plugpower.com/

 

 

Contact presă

Simona Vișa

simona.visa@renault.com

+40 751 179 382