Interviu cu Corneliu Tașcu, Director Informatică Dacia Renault România, Director Pol Informatic Industrial Global Access

Ce este Hub Digital România?

 

C.T. Industria auto trece prin schimbări majore, nemaiîntâlnite în cei peste 130 de ani de existență a sa. Tehnologia evoluează rapid si trecerea către vehicule mai „verzi” (GPL, pe bază de hidrogen, hibride, electrice) este ireversibilă. Strategiile de dezvoltare pentru softul îmbarcat în vehiculele conectate sunt redefinite iar caietele de sarcini prevăd exigențe sporite în materie de performanță şi de securitate cibernetică. Constructorii dezvoltă modele de afaceri complementare în jurul noii mobilități de la „ownerhip” către „usership”. Săptămânal aproape sunt anunțate parteneriate şi alianțe între constructori şi companii de tehnologie. În plus, industria trebuie să se alinieze la limitările impuse în privința emisiilor generate de vehicule dar şi a celor legate de procesele de producţie.

Pentru a ține pasul cu aceste transformări, constructorii auto - iar Grupul Renault nu face excepție - trebuie să inoveze în mod accelerat şi să adopte revoluția digitală pe toate segmentele lanțului de valoare, începând de la concepția unui vehicul sau serviciu, trecând prin industrializarea acestora şi până la utilizarea lor de către clienți.

Pentru a susține transformarea, Grupul Renault a creat şi continuă să dezvolte un vast ecosistem de parteneriate şi în același timp, de incubatoare digitale în Franţa şi în alte țări unde este prezent. În contextul transformării digitale, la mijlocul anului 2018 a fost creat în România Hub-ul Digital, cu rolul de a concepe şi dezvolta soluții digitale pentru operațiunile Industriale, Supply Chain şi Financiare ale Grupului.

De la acel moment, ceea ce dezvoltăm în România servește nu doar businessului local ci tuturor entităților din Grup.

 

Cum este structurată activitatea Hub-ului Digital?

C.T.: Activitatea Hub-ului este structurată în jurul a doi poli de expertiză, Industry 4.0 şi Financiar. Sunt echipe agile care activează într-un context pluridisciplinar şi 100% internațional, misiunea lor fiind aceea de a concepe şi dezvolta instrumente digitale care să contribuie la eficientizarea proceselor operaționale.

De exemplu, colegii din polul Industry lucrează la soluții de mobilitate în ateliere sau la proiecte de optimizare a consumului de energie în departamentele de vopsitorie din uzinele noastre.

Colegii din Financiar dezvoltă aplicații care decupează costurile la nivel de activitate în cadrul unui proces de companie sau la nivelul părților componente ale mașinilor noastre. Apoi, prin utilizarea de algoritmi inteligenți oferă celor din meserii instrumente care îi ajută să ia decizii operaționale şi chiar strategice.    

Soluțiile noastre sunt în mare majoritate de tip cloud, utilizând tehnologii Google dar şi tehnologii de „nișă”, spre exemplu Tagetik.

Zilnic,  procesele într-o companie de mari dimensiuni ca a noastră, generează volume imense de date.

Specialiștii data din Hub, „Data Ninja” cum îi numim noi cu drag, au misiunea complexă de a recupera aceste date de la instalațiile industriale, de la roboți sau din sistemele informatice „legacy”. Datele sunt apoi contextualizate pentru ca în final să fie puse la dispoziția operaționalilor şi a decidenților în companie, dincolo de granițele unei unități de business sau alteia. Exploatarea acestor „informații fără frontiere” poate determina luarea unor decizii importante de business, cum ar fi de exemplu schimbarea surselor de achiziționare a unei piese sau a unor circuite de aprovizionare.

 

Care au fost criteriile care au convins Grupul Renault să deschidă acest Hub în România?

C.T. Dacia şi Grupul Renault au, se știe, o prezență importantă în Romania şi acoperă toate meseriile unui constructor auto. Ceea ce face ca programele şi soluțiile noastre să poată fi mai întâi testate în proximitate şi în condiții reale, ceea ce este un avantaj.

Apoi țara noastră este cunoscută pentru că produce ingineri informaticieni valoroși. Este cazul şi în Renault România unde am putut găsi talente digitale, atât în divizia informatică dar şi în meserii. Ne-am angajat de la început şi am demonstrat că știm să construim parteneriate stabile cu companii locale şi internaționale prezente în România şi că avem o viziune pe termen lung. Nu în ultimul rând, dintotdeauna am lucrat foarte bine cu Direcția ISIT centrală, iar acest lucru a ajutat în decizie.

Însă cel mai important atu îl reprezintă colegii noștri. Sunt talentați, sunt pasionați, sunt plini de energie. Livrează rezultate, împărtășesc valori puternice şi au acel tip de mentalitate, pe care noi îl numim „Dacia Way”. Adică sunt pragmatici, agili în spirit şi orientați către esențial în tot ceea ce fac.

Succesul actual al Hub-ului Digital Romania li se datorează lor, celor 200 de colegi, angajați Dacia-Renault, sau parteneri, o singură şi unică echipă!

Ce urmează pentru voi ?

C.T. Noi continuăm să ne facem meseria cât mai bine în fiecare zi şi cu modestie, căci performanța nu se prea poate reporta de pe o zi pe alta. Hub-ul a scris deja povești de succes recunoscute la nivelul Grupului şi aș cita aici tot programul Industry Data Management 4.0 sau ecosistemul „A-Comparator”, cu ajutorul căruia am reușit scăderi de costuri cu multe zerouri, atât în procesul de producţie cât şi pentru piesele pe care le montăm într-un vehicul.

Acești trei ani de reușite i-au convins pe colegii din central că pot conta pe noi. Suntem încrezători că vom demara proiecte şi pentru alte perimetre funcționale, deja am lansat unele studii.

Şi la fel de important pentru noi este ca tot ceea ce întreprindem să fie sursă de satisfacție pentru toți membrii echipelor noastre, pentru că rezultatele unei munci pasionante şi creative depuse în mediul digital devin vizibile în scurt timp în lumea reală.

***