Tudor Giurgiu, Premiile Gopo, martie 2009

Tudor Giurgiu, Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (Premiile Gopo), martie 2009

1. Premiile Gopo au ajuns la a treia editie. Cum e sa organizezi « Oscarurile » romanesti in vremuri de criza?

E extrem de greu, pentru ca la inceput de an bugetele nu mai sunt ce par a fi, ca sa citez dintr-un film celebru. Premiile Gopo inseamna saptamani intense de pregatiri, or, anul asta am fost cam bulversati de retragerea unor sponsori, lucru care ne-a afectat dinamica pregatirilor. Poate cel mai greu a fost sa tii legatura cu sute de oameni, profesionisti activi din industria de film, oameni in majoritatea timpului foarte ocupati, dar care trebuiau cautati sa voteze si apoi sa confirme participarea la Gala.

2. Ce s-a schimbat la Premiile Gopo in 2009 fata de 2008?

Cred ca o mare schimbare in bine a fost ca oamenii din lumea filmului participanti la Gala au inceput sa inteleaga ca e un moment festiv caruia trebuie sa ii acorde atentia cuvenita. Am vazut oameni eleganti, imbracati cu gust, care au venit cu bucurie la o sarbatoare unica. Au fost reprezentanti ai tuturor generatiilor, lucru care parca nu s-a intamplat anul trecut.

3. Cum sunt privite aceste premii de industrie si de artisti, dupa trei editii?

Premiile au inceput sa reprezinte un etalon important al celor mai bune prestatii cinematografice ale anului trecut. Voturile vin direct de la reprezentantii din industrie, deci cred ca rezultatele vin sa consfinteasca parerea unor specialisti consacrati. Cred ca a primi un astfel de omulet e extrem de placut si reconfortant, inseamna citeodata mai mult decit onorariile la filmele pentru care ai lucrat.

4. Previziuni pentru industria cinematografica autohtona in 2009?

Vor fi mai multe filme, asta e sigur, dar un am idee cate dintre ele vor reusi sa aduca mai multi spectatori in sala. Pentru mine, testul intalnirii cu publicul e cel mai important pariu pe care un cineast il poate avea si mi-as dori in anul 2009 sa avem cat mai multe filme romanesti de succes.

5. Si, tot ca la Oscaruri, multumirile APFR merg catre:

Pai, in primul rind Centrului National al Cinematografiei, care a fost principalul sustinator al acestei Gale. Apoi sponsorilor nostri: Ursus, Dacia, Santal, Murfatlar, Southern Comfort, Avon, partenerilor media si tuturor celorlalti implicati in organizare. Nu am fi putut insa organiza tot evenimentul fara o echipa inimoasa si extrem de dedicata, ei sint principalii "vinovati" pentru succesul evenimentului. Le multumesc inca o data.