Dacia Duster - un partener de nadejde

Interviu cu Narcis Costache, Membru fondator al Asociatiei “Club Duster”

De cand aveti Dacia Duster si cum v-ati decis sa faceti aceasta achizitie?

Sunt posesorul unei Dacia Duster 4x4 pe benzina (1,6 l, 105 CP, 16 valve), culoarea brun caju, versiunea Laureate din septembrie 2010. M-am decis pentru Dacia Duster avand in vedere preferintele mele si ale familiei mele pentru iesirile la munte si parcurgerea unor zone mai greu accesibile automobilelor de oras: drumuri forestiere, drumuri spre lacuri si rauri, in zonele rurale, etc. Eu sunt pasionat de off-road si am descoperit in Duster un "partener" de nadejde pentru iesirile "soft" de acest gen. Am facut o analiza de pret si calitate fata de ceea ce mai ofera piata in acest segment, iar Dacia Duster e o optiune foarte potrivita de SUV/Crossover 4x4 pentru bugetele medii, insa cu asteptari ridicate ale cumparatorilor de acest gen. Pretul a fost un element important luat in calcul insa, dupa ce cumperi masina, constati cu placuta surprindere ca ofera mult mai mult decat te-ai asteptat! Pe mine, cel putin, continua sa ma uimeasca!

In ce scopuri va deplasati cu Dacia Duster, cel mai des?

Asa cum va spuneam mai sus, cele mai dese utilizari ale Dusterului sunt in cazul iesirilor de week-end si in concedii.

Cum ati caracteriza relatia dvs. cu vehiculul?

Pot sa spun ca definitia de "partener de nadejde" e cea mai potrivita avand in vedere ca pana acum nu m-a deceptionat si m-a scos cu brio din situatii in care, poate, un alt SUV nu ar fi continuat drumul. Eu ma simt in siguranta cu Duster pe drumurile abrupte de munte si mergem ca doi tovarasi de drumetie sa infruntam diverse provocari ale muntelui! Eu stiu deja care ii sunt limitele si nu le fortez. Poate fi asemanat si cu un cal credincios de munte (cu forta de tractiune si agilitate) caruia ii soliciti performanta (si lui ii place acest lucru) in teren accidentat, insa trebuie sa ai grija sa nu se accidenteze ca sa iesim cu bine, impreuna, la liman! Garda la sol, unghiurile de atac si de degajare sunt atuuri importante ale acestui autovehicul! De asemenea, treapta de viteza 1 este foarte scurta si atfel ii ofera turatie si cuplu bun la viteza de deplasare mica si poate sa urce fara probleme pantele inclinate si sa iasa din noroi sau zapada. Desigur, o conditie esentiala e sa fie si "incaltata" cu anvelopele potrivite: de vara, Mud & Snow, All Terrain, Mud Terrain. Eu pot sa spun, fara retinere, ca m-am indragostit de aceasta masina!

Ati fost recent in vacanta. Pana unde ati ajuns si cum s-a comportat vehiculul?

Am fost prin Europa timp de doua saptamani. Traseul nostru a trecut prin mai multe tari: Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Austria, Italia. Am mers pe autostrazi insa am dorit sa cunoastem localitatile si locurile pe care nu le vezi de pe autostrada si astfel am condus masina mult si pe sosele obisnuite, serpentine: in Dolomitii italieni, in Alpii austrieci si italieni, in muntii Germaniei, pe litoralul italian, etc. Pot sa spun ca Dusterul nu mi-a inselat asteptarile nici la drum intins, nici pe serpentinele la peste 2500 m altitudine! Pe parcursul acestor 6000 km de drum am avut doar grija de a alimenta cu combustibil Dusterul. In rest, masina a raspuns perfect tuturor solicitarilor noastre si nu ne-a cerut nimic suplimentar in schimb! Noi am mers cu un cort special pentru auto care se prinde sus pe barele portbagajului si care seamana cu o mare cutie cu prelata cand e pliat. Acest "pachet" opune o mare rezistenta la inaintare (nu e aerodinamic, din pacate) si ca sa nu consumam mult combustibil viteza medie de croaziera nu a depasit 100-110 km/ora. Dusterul nu e o masina de mare viteza, insa, daca doresti, poti sa ajungi cu ea la 160-170 km/ora pe autostrada ceea ce e foarte decent pentru un SUV/Crossover!

Sunteti unul dintre initiatorii forumului "dusteristilor". Ce inseamna aceasta platforma de comunicare? Care e rolul sau?

Pentru o corecta informare, forumul m-a primit si pe mine in randurile sale in septembrie 2010 (el e infiintat din martie 2010) si eu sunt unul dintre entuziastii posesori care dorim sa il dezvoltam pe mai departe in Romania. Eu sunt Organizatorul de Evenimente pe www.forumduster.ro. Aceasta platforma de comunicare are, dupa parerea mea, menirea:

- sa ofere forumistilor posibilitatea de a schimba informatii tehnice despre Duster (bune sau rele) si despre service-ul din garantie si post garantie al acestuia. Intr-o fraza: de a descoperi si de a cunoaste cat mai bine aceasta masina atat de catre cei care o poseda cat si de catre cei pe care i-ar interesa o eventuala achizitie!

- sa ajute la schimbul de impresii si experiente personale avute de catre forumisti cu acest automobil: foto, filme, trasee si destinatii noi si interesante;

- sa ofere forumistilor posibilitatea de a se cunoaste, sa faca drumuri/excursii impreuna, sa socializeze intr-un cadru neformal, sa incerce impreuna limitele Duster-ului, sa se ajute intre ei cu sfaturi si mici "secrete";

- sa permita forumistilor, sub protectia anonimatului, sa se "planga", daca e cazul, in mod liber de problemele aparute sau sa solicite ajutorul celor mai experimentati si a celor care au descoperit deja solutii la problemele intalnite pentru a economisi timp, nervi, bani, in gasirea solutiilor adecvate; de fapt e si un fel de tribuna de la care oricine se poate face auzit si poate sa asculte pe altii!

Va pregatiti de prima reuniune a proprietarilor de Dacia Duster din Romania. Cum stati cu pregatirile?

Asa este! Suntem "in linie dreapta" cu pregatirile pentru organizarea acestui eveniment! Cu acest prilej, proprietarii de Dustere se vor intalni pentru prima oara, isi vor prezenta minunatele lor masini, se vor intrece (in frumusetea automobilelor lor si contra cronometru, in teren accidentat), vor face impreuna un traseu de off road, vor pune la cale noi provocari la care Dusterele sa fie "prim – solisti", vor cunoaste si vor invata de la specialisti in off-road si tehnicieni de la Dacia! Intalnirea va avea loc in perioada 22 – 24 iulie 2011 in zona Rucar – Arges si ii invitam, si pe aceasta cale, pe toti cei care vor sa participe, sa se inscrie pe www.forumduster.ro(in sectiunea Intalniri & Evenimente) sau trimitandu-ne un e-mail la evenimente@forumduster.ro. Automobile Dacia ne va fi gazda pe parcursul unei vizite pe linia de fabricatie Duster, o experienta pentru care le multumim, suntem siguri ca va fi foarte interesanta! Tot in premiera, anunt pe aceasta cale constituirea Asociatiei "Club Duster", organizatie independenta, non profit, care va proteja si va promova interesele proprietarilor de Duster intr-un cadru juridic organizat. Detalii legate de viitoarele activitati si inscrierea in Clubul Duster vor fi oferite in curand pe www.forumduster.ro.