Masterul Ingineria Proiectelor Auto, primul pas în carieră pentru viitorii ingineri

13 masteranzi în Ingineria Proiectelor Auto (IPA) de la Universitatea Politehnica București, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea din Pitești şi ICAM (Institut Catholique d’Arts et Métiers) au beneficiat în perioada februarie – iulie 2014 de un stagiu la centrul de inginerie al Renault România, Renault Technologie Roumanie. Acest stagiu a oferit celor mai buni dintre masteranzi posibilitatea de a lucra la un proiect auto complex.

Echipa de stagiari a fost coordonată de tutori dedicaţi, specialişti Renault România, dar şi de un şef de proiect. Tema de stagiu a fost aceea de a găsi soluţii inovatoare pentru echipamente şi prestaţii noi pentru un automobil Duster, realizând în acelaşi timp şi analize tehnice, de costuri şi de calitate.

Proiectul, intitulat Duster Plus, din cadrul masterului IPA 2014, a reunit diverse idei noi pornind de la arhitectura vehiculului, procesele de montaj, realizarea prototipurilor fizice pentru diferite echipamente noi, la calculul costurilor pentru piese.

Loredana Terzea, absolventă a Universităţii Politehnica Bucureşti, fost stagiar, în prezent angajat al Renault Technologie Roumanie, a avut rolul de planificator în echipă. S-a implicat din punct de vedere logistic, a negociat cu furnizorii, a avut grijă ca piesele să ajungă la timp la locul unde a fost asamblată maşina, aşa cum povesteşte:

 

La rândul său, Sebastian Ciocoiu, absolvent al Universităţii Tehnice din Iaşi şi în prezent inginer proiectant la Renault România, a avut sarcina de a gestiona orice modificare survenită caroseriei:

 

În cele patru luni şi jumătate de stagiu, cei 13 stagiari s-au familiarizat cu activităţi specifice industriei auto şi au putut să îşi dezvolte diferite aptitudini, cum ar fi: managementul proiectelor, lucrul în echipă şi într-un mediu internaţional, comunicare şi folosirea limbilor străine.

Şeful de proiect Duster Plus, Mariana Vasilca, tutore Renault România, le-a fost aproape pe parcursul stagiului şi a rămas impresionată de entuziasmul lor: „Au conştientizat presiunea timpului în derularea proiectului precum şi provocarea de optimizare permanentă a costurilor de aprobare proiect”, după cum mărturiseşte aceasta:

 

 

 

Iniţiat în 2009 la solicitarea Renault România, programul de masterat IPA, este acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi este derulat în parteneriat cu patru universităţi din România: Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Craiova şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. 350 de studenţi de la aceste universităţi au parcurs programul de master, iar 57 dintre ei au fost implicaţi în ultimii 5 ani în proiectele de stagiu IPA în cadrul Renault România. Printre vehiculele care au fost temă de master se regăsesc Duster birou mobil (2011) şi Duster 4x4 hibrid (2012 şi 2013). Aproximativ 80% dintre stagiarii IPA au fost angajaţi la Renault România sau la furnizori ai companiei.

Renault România

Renault România are în prezent aproximativ 17.000 de angajaţi. Principalele activităţi ale companiei sunt desfăşurate la: Uzinele Dacia de la Mioveni (Uzina Vehicule, Uzina Mecanica şi Şasiuri, Direcţia Logistică, inclusiv centrul ILN), Matriţe Dacia (Piteşti), centrul de design Renault Design Central Europe, Renault Technologie Roumanie (care include Centrul Tehnic Titu) şi direcţia comercială Renault Commercial Roumanie (inclusiv Centrul de Piese de Schimb Oarja).