Propuneri și recomandări pentru condusul pe timp de iarnă

Iarna și-a intrat în drepturi de câteva zile și experiența condusului în condiții specifice anotimpului rece îi pune la încercare pe mulți șoferi. Vă prezentăm, mai jos, câteva recomandări pentru a face față mai ușor provocărilor din trafic.

  1. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
  2. Dotați-vă cu un kit de sezon care să conțină – lopată, o mătură sau o perie, racletă, spray de dezghețat, sac cu nisip sau sare, șufă (cablu de tractare din metal sau din fibră de sticlă), cablu de pornire – mai ales dacă știți că bateria are mai mult de doi ani de utilizare în trafic preponderent urban - lanțuri, mănuși groase, o lanternă cu baterii neutilizate, un încărcător de mașină, un termos cu ceai (pentru drum lung), o pătură și o vestă reflectorizantă. Nu uitați să folosiți lichid de parbriz pentru temperaturi scăzute (-20, - 25 grade Celsius).
  3. Utilizați anvelopele de iarnă. Acestea sunt fabricate dintr-un material special care asigură o aderență crescută la temperaturi scăzute, pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În plus, ele sunt obligatorii!
  4. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să adaptați viteza la condițiile de drum. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
  5. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  6. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  7. La frînare, dacă roțile se blochează, vehiculul va aluneca și va ieși de sub control. În cazul în care acest lucru se întâmplă, eliberați pedala de frână pentru a recupera din tracțiune, apoi utilizați frâna de motor alternativ cu pedala de frână. Pentru a reduce riscul de alunecare atunci când urcați o rampă, utilizați o treaptă de viteză mai mare decât cea folosită atunci când circulați pe vreme uscată.
  8. Păstrați în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  9. Folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!
  10. Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.